Дан толеранције

ВАСПИТНИ РАД

Breadcrumbs

Обележавање овог датума покренула је Генерална скупштина УН, са циљем да образовне институције и шира јавност виде толеранцију као основни елемент друштва. Међународни дан толеранције подстиче отвореност и слушање. УНЕСКО је 1995. године креирао Декларацију у чијој основи стоји да „толеранција“ није ништа друго до „прихватање, поштовање и уважавање“ различитих људи.

Наши ученици као и чланови Тима за инклузивно образовање посетили су ШОСО "1. новембар" у Чачку.

У оквиру активности Тима за инклузивно образовање 16. 11. 2023. године ученици нашег Дома су у пратњи управнице Дома Бисерке Неговановић, као и чланова Тима за инклузивно образовање, Дијане Крсмановић- васпитача и Милице Каранац- психолога посетили ШОСО „1. новембар“ Чачак. Разлог посете је био позив колега из ШОСО „1. новембар“ Чачак и идеја да заједнички обележимо 16. новембар – Међународни дан толеранције.
Ученици ШОСО „1. новембар“ и ученици нашег Дома су тако уз подршку одраслих и кроз заједничку активност на тему дискриминације имали могућност да сазнају у којим све ситуацијама је видљиво дискриминаторно понашање, како да га препознамо, зашто треба да га прекинемо и због чега треба да се ставимо у „туђе ципеле“ , односно зашто је потребно да будемо толерантни. Овим путем наши ученици су оснажени у смислу да треба да негују емпатију, прихватају различитости и развијају толеранцију која је неопходна, јер упознавањем других људи, њихових различитости и разумевањем другачијих вредности постајено бољи и квалитетнији људи.
Дочекани топло од стране ученика и свих запослених у ШОСО „1. новембар“ Чачак – радујемо се нашем наредном сусрету и будућој сарадњи!

Поред дивне сарадње са колегама из ШОСО "1. новембар" у циљу да обележимо Дан толеранције, исти смо обележили и у нашем дому где су ученици показали изузетну иницијативу. Дивне идеје ученика, васпитача Дијане Крсмановић, песма наше дивне ученице Милене Тошић и плакат наше дивне ученице Елене Милојевић учиниће надамо се овај свет мало мирнијим место. Битно је да имамо иницијативу да правимо неки бољи свет.

Обележавање Дана толеранције у просторијама нашег дома.