Вести

УРГЕНТНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Министарство просвете науке и технолошког развоја је у складу са одлукама Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID 19 дописом бр. 611-00-1346/3/2020-05 од 03.09.2020. године директорима домова ученика средњих школа у Републици Србији, наложило је да Х И Т Н О спроведу меру, која се састоји у томе да у дому не може истовремено боравити више од 50% ученика у односу на капацитет дома. У складу са тим:

ОБАВЕШТАВАЈУ СЕ УЧЕНИЦИ КОЈИ ПОХАЂАЈУ ON-LINE НАСТАВУ НЕ МОГУ БОРАВИТИ У ДОМУ

СРЕДЊЕ ШКОЛЕ СУ ДУЖНЕ ДА ОРГАНИЗУЈУ НАСТАВУ ТАКО ДА ВЕЖБЕ/ПРАКТИЧНА НАСТАВА БУДУ У СКЛАДУ СА ОВИМ ОБАВЕШТЕЊЕМ

Моимо вас да имате разумевање за ову ситуацију и само сарадњом и договором можемо превазићи све тренутне тешкоће на које заједно наилазимо.


директор
Read more...

План мера за спречавање појаве и ширења епидемије

Дом ученика средњих школа Чачак
Учитељска бр.8
Чачак

На основу члана 3. Правилника о превентивним мерама за безбедан и здрав рад за спречавање појаве и ширења епидемије заразне болести („Службени гласник Републике Србије”, број 94/20) директор Дома ученика средњих школа Чачк у Чачку дана 13.07.2020. године, доноси:
Read more...

УРГЕНТНЕ ПРЕПОРУКЕ

У ЦИЉУ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ ОД COVIDA 19, а у вези са стручним упутством о мерама заштите здравља ученика и запослених и  реализацији васпитног рада у домовима ученика средњих школа у Републици Србији  у школској 2020/21. години,  које је издало Министарство просвете, науке и технолошког развоја број: 611-00-1346/1/2020-05 од 21.08.2020. године,
Молимо Вас да обратите пажњу на следеће:

 ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ И РОДИТЕЉЕ

1. Ученици су у обавези  да носе маске у објекту
. Маске за ученике обезбеђују родитељи. Због вишедневног боравка ученика у Дому, препоручује се употреба памучних маски које је могуће прати и пеглати ради дезинфекције;
2. Ученици су у обавези да приликом усељења у Дом понесу личне топломере ( топломери са живиним стубом нису дозвољени). Ученици ће бити у обавези да свако јутро и пред спавање самостално мере температуру и уколико имају повишену температуру и друге симптоме болести одмах о томе обавесте дежурног васпитача. Дежурни васпитач  ће у том случају обавестити управу Дома и надлежног лекара који ће дати даље препоруке о поступању.
3. Уколико родитељ ученика живи у месту које је у близини Дома, ученик се смешта у собу за изолацију до доласка родитеља који су у неодложној обавези да дођу у установу и да одведу  ученика код лекара;
4. У Дому ученика није могуће обезбедити услове за самоизолацију, те се она спроводи код куће. Уколико је ученику одређена мера самоизолације због болести, ризичног контакта или сумње на болест, смешта се у собу за изолацију до доласка родитеља или другог законског заступника. Родитељ је у обавези да у што краћем временском року дође по ученика уколико је одређена мера самоизолације.
                
Приликом усељења ученика у Дом, родитељи ће бити у обавези да потпише изјаву да:

1.
Ученик и чланови породице нису под  здравственим надзором, односно  код ученика и чланова породице нико није под здравственим надзором, односно да код ученика и чланова породице не постоји сумња на инфекцију нити је потврђена болест COVID 19,
2. Да је упознат са обавезом,  да  по позиву из Дома, морам хитно доћи  у установу, а у изузетним случајевима, најкасније у року од 24 часа.
3. Да је сагласан са свим предлозима за лечење  детета , које даје надлежни лекар у његовом  одсуству ( хоспитализација, врста терапије и сл),
4. Да је информисан  да ће директор дома уколико процени да занемарујем потребе  свог  детета или поступа  на начин који битно угрожава  његово здравље и безбедност, о томе неодложно обавестити центар за социјални рад, тужилаштво и друге надлежне органе.

САМО ОДГОВОРНИМ ПОНАШАЊЕМ СВАКОГ ПОЈЕДИНЦА МОЖЕМО ДОПРИНЕТИ НОРМАЛНОМ ФУНКЦИОНИСАЊУ УСТАНОВЕ!
Read more...

Обавештење

Поштовани родитељи и ученици,

 Поводом спровођења поступка пријављивања кандидата на Конкурс за пријем ученика средњих школа у Дом ученика у Чачку,  за школску 2020/2021.годину, обавештавамо следеће:

 • Ученици прве године, који конкуришу за пријем у Дом ученика средњих школа у Чачку у школској 2020/21. години, у обавези су да приложе оверену потврду о упису у средњу школу, без обзира да ли је упис извршен електронски или предајом докумената у школи.
 • Уколико је школа коју ученик похађа издала електронско сведочанство, потребно је да овери одштампану верзију, да би сведочанство било прихваћено као валидан документ на упису. Домови ученика немају обезбеђен приступ електронским базама које користе школе, нити, у овом тренутку,  постоји могућност електронског уписа у домове. 
 • Имајући у виду да је 19. јул 2020. године недеља и сходно томе нерадни дан, последњи дан када се врши пријем докумената је понедељак 20. јул 2020. године, без обзира да ли се ради о личној предаји или достави преко поште са тим датумом.
 • Организација рада  у току пријема докумената за упис треба да се планира тако да се избегне истовремени боравак већег броја родитеља и ученика у установи и обезбеди адекватна физичка дистанца и примена свих препоручених мера заштите.
 • Установе ученичког стандарда имају обавезу да прате и спроводе упутства релевантних здравствених служби и надлежних институција.

 

                                                                                                                д и р е к т о р

Read more...

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ НОВОГ CORONA ВИРУСА

Обавештење бр. 1

КАКО ДА СЕ ЗАШТИТИТЕ ОД ИНФЕКЦИЈЕ  НОВИМ КОРОНА ВИРУСОМ?

Често перите руке сапуном и водом или средствима за суво прање руку на бази алкохола.   Зашто? Уколико се на вашим рукама налази вирус, прањем руку сапуном и водом или чишћењем руку средством за суво прање на бази алкохола убијате вирус.

Када треба прати руке?

ПРЕ

 • непосредног контакта са храном и припреме хране
 • додиривања уста, носа или очију
 • контакта са болесником

ПОСЛЕ

 • брисања носа, кашљања или кијања
 • употребе тоалета
 • контакта са животињама
 • руковања отпадом или чишћења просторија
 • вожње градским превозом или додиривања предмета који су у додиру са великим бројем људи
 • контакта са болесником

Колико дуго треба прати руке? Прање руку треба да траје најмање 20 секунди.

Када кашљете или кијате: покријте уста и нос повијеним лактом или марамицом. Баците одмах марамицу у затворену канту за смеће и оперите руке.

Зашто? Овим се спречава да се бактерије и вируси шире кроз ваздух и задржавају на површинама. Уколико кијате или кашљете у руке, можете контаминирати предмете, површине или људе које додирнете.

Избегавајте да додирујете очи, нос и уста.

Зашто? Уколико се на вашим рукама налази вирус, на пример зато што сте били у близини оболеле особе, можете се инфицирати додиривањем очију, носа или уста.

Држите се на одстојању: одржавајте удаљеност од 1–2 метра између себе и оболеле особе.

Зашто? Када неко кија или кашље, капљице које у себи носе вирус могу да доспеју до вас и да се заразите.

Обавештење бр. 2

Поштовани ученици и родитељи, 

Уколико се догоди да имате тегобе од стране респираторног система:

- Кашаљ,

- Висока температура (преко 38 степени Ц),

- Отежано дисање, а поред тога сте у последњих 14 дана путовали у подручја у којима је било  потврђених случајева инфекције изазване новим корона вирусом, или сте били у контакту са особама код којих је потврђена инфекција или постављена сумња на инфекцију новим корона вирусом,    можете се јавити здравтсвеним радницима Завода за јавно здравље Чачак, ради добијања медицинских упутстава, на следеће бројеве телефона:  

од 07 до 20 сати  на:  032/325 – 019; 032/310 -365

 

Read more...

Расподеле ученика по објектима за шк. 2020/2021

Поштовани, у циљу спречавања доласка већег броја ученика и родитеља а у складу са превентивним мерама за спречавање ширења заразе Корона вирусом молимо Вас да испоштујете следеће ОБАВЕШТЕЊЕ:
Првих педесет ученика са списка јавља се у времену од 10-12 часова;
Од броја 51-100 у времену од 12-14 часова;
Од броја 101 -  од 15 - 17 часова;
У тим интервалима ће се вршити и потписивање уговора.

Сви остали ученици који се не налазе на овом списку, а обавештени су да су примљени, јављају се на локацију у улици Учитељска бр. 8 а времена доласка су следећа:
Ученици који су први разред, или који су први пут на смештају у дому јављају се од 14-16 часова;
Сви остали ученици после 16 часова.
У тим интервалима ће се вршити и потписивање уговора.
Read more...

Чачак добио нови Дом Ученика

Министар просвете Младен Шарчевић свечано је данас отворио нову зграду Дома ученика средњих школа у Чачку, који има капацитет од 133 места, приступну рампу за особе са инвалидитетом, просторије за учење на сваком спрату и кухињу у сутерену.
Више о томе прочитајте на порталу. Media portal.

Read more...

Конкурс за 2020/2021. годину


На основу решења број 451-02-1263/2020-05 од 25.05.2020. године Министарство просвете, науке и технолошког развоја расписује

К О Н К У Р С

ЗА ПРИЈЕМ УЧЕНИКА НА СМЕШТАЈ И ИСХРАНУ ЗА ШКОЛСКУ 2020/2021. ГОДИНУ У
ДОМУ УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА У ЧАЧКУ


БРОЈ РАСПОЛОЖИВИХ МЕСТА:
205
ПРВИ УПИСНИ РОК: од 08. до 20. јула 2020. године - свим данима осим недеље.
ЗА ПРЕОСТАЛА СЛОБОДНА МЕСТА: од 24. до 27. августа 2020. године
ЗA ОСЕТЉИВЕ ДРУШТВЕНЕ ГРУПЕ: за оне који нису добили смештај у првој расподели – од 24. до 27. августа 2020. године
Read more...